Klimaatverbond Energy Battle 2018 / 2019 - Spelregels

Spelregels

De Klimaatverbond Energy Battle is de landelijke energiebesparingswedstrijd waarbij gemeenten de uitdaging aangaan zoveel mogelijk gas en stroom te besparen. Per gemeente gaan een aantal gebouwen – waaronder een aantal scholen – met elkaar, en tussen de gemeenten onderling de strijd aan.

Stap 1 -> startworkshop

De wedstrijd begint met een speciaal op de Energy Battle toegespitste workshop door Nienke Trap ‘Gedragsverandering inzetten voor een duurzame (gemeentelijke) organisatie’. Tijdens deze workshop maken de deelnemende scholen kennis met de mogelijkheden van gedragsverandering. Ook leer je hoe je je collega’s kunt motiveren hun gedrag aan te passen met slimme interventies. Je maakt een actieplan voor jouw schoolgebouw en bent dus helemaal klaar om met de Battle in januari te beginnen.

Stap 2 -> de wedstrijdperiode

Tijdens de workshop krijgen de deelnemende scholen toegang tot de online omgeving die gebruikt wordt tijdens de wedstrijd. Via deze online omgeving kunnen de deelnemers het energiegebruik zien van hun eigen gebouw en zien hoe ze scoren t.o.v. andere deelnemers. En daarbij krijgen ze ook opdrachten en extra informatie om nog meer energie te kunnen besparen.

Omdat de workshop ongeveer een maand voor de start van de Energy Battle plaatsvindt hebben de deelnemende scholen nog de tijd om op zoek te gaan naar de mogelijkheden in hun eigen gebouw. Zo zijn ze helemaal klaar voor start op 7 januari.

Per gebouw kunnen een aantal mensen inloggen in het online systeem. Daarnaast is het mogelijk de resultaten, tussenstanden en het energiegebruik voor alle medewerkers zichtbaar te maken via een digibord, intranet o.i.d. Via opdrachten die gedurende de wedstrijdperiode verstuurd worden, worden deelnemende scholen uitgedaagd meer energie te besparen.

Stap 3 -> de winnaars

De wedstrijd eindigt op 8 februari. De prijsuitreiking vindt op Warmetruiendag 15 februari plaats. Er is een prijs voor het kantoorgebouw en een prijs voor de school met de meeste besparing. Natuurlijk is het ook mogelijk om de winnaars in uw eigen gemeente in het zonnetje te zetten.