De Klimaatverbond Energy Battle is de energiebespaarwedstrijd van Nederland. Gemiddeld besparen deelnemers 15% op het energieverbruik.

 

Hoe werkt de Battle?

Voor de Klimaatverbond Energy Battle melden zich elk jaar gemeenten uit het hele land aan. Doet jouw gemeente ook mee? Dan kan jij met je teamgenoten vier weken lang thuis zoveel mogelijk energie besparen. Om inzicht te krijgen in je eigen energieverbruik krijg je de Wattcher thuis en toegang tot de online omgeving. De Wattcher geeft inzicht in het stroomverbruik van het hele huishouden. In de online omgeving geef je meterstanden door, zie je hoeveel je bespaart en je krijgt bespaartips. Na vier weken energie besparen worden de Wattchers doorgegeven aan het volgende team. In totaal bestaat de Battle uit drie rondes van vier weken. De gemeente die met drie teams het meest weet te besparen wint de Klimaatverbond Energy Battle.

 

Editie 7: Energie besparen thuis en op school

In de herfst van 2017 ging de 7de editie van de Battle van start. Ook deze editie richt de battle zich op inwoners van de gemeente en in het bijzonder op basisscholen. Met de ervaringen en feedback van editie 6, is een van de ambities om tijdens de 7de editie de impact op school verder te vergroten. Voor basisscholen was er uiteraard aanvullende informatie beschikbaar in de vorm van educatie, tips en opdrachten. 

Het was natuurlijk aan de gemeente zelf om zich al dan niet te richten op scholen. 

 

 

Wat zijn de resultaten?

De afgelopen 7 jaar hebben zo'n 2400 huishoudens meegedaan aan de Klimaatverbond Energy Battle. Gemiddeld is 15% energie bespaard, door minder en anders gebruik te maken van elektra en gas.Tijdens de Battle ontdek je hoe je dit doet. Middels inzicht zie je waar energieverbruik of verspilling plaats vindt en dus ook waar kansen zitten om energie te besparen. Lees hier over vorige edities.

 

 

 

 

Wanneer wordt de Energy Battle gehouden?

De Klimaatverbond Energy Battle wordt gehouden tijdens het stookseizoen. Het eerst team start op dinsdag 10 oktober 2017, de Dag van de Duurzaamheid. De prijsuitreiking is in februari 2018.

Voor wie is het?

De Klimaatverbond Energy Battle wordt georganiseerd in samenwerking met gemeenten door heel Nederland. Per gemeente doen 3 teams mee. De Battle is er voor jong en oud, zo kan een team bestaan uit buren, leden van een energiecorporatie, ondernemers, huurders, huiseigenaren, ouders van schoolgaande kinderen of raadsleden. Belangrijk is dat je als deelnemer beschikking hebt over een jaarnota en inzicht hebt in de meterstanden van gas en elektra. Heb je zonnepanelen? Dan is het belangrijk dat je ook inzicht hebt in opwekking.

 

Interesse in deelname? Vraag er naar bij jouw gemeente of neem contact op met de wedstrijdorganisatie.

 

 

Foto: Basisschool de Evenaar, Gemeente Heemstede.