Nieuws

Klimaatverbond Nederland stopt met de Energy Battle

Klimaatverbond Nederland stopt met de Energy Battle. Gemeenten, provincies en waterschappen hebben afgelopen jaren massaal meegedaan. Aan de Energy Battle namen jaarlijks tientallen ambtenaren van verschillende overheden mee om thuis, in hun eigen huishouden, te ontdekken waar het meeste energie wordt gebruikt en wellicht verloren gaat.

Met die inzichten konden zij vervolgens energie- en kostenbesparende maatregelen nemen die niet alleen goed zijn voor het klimaat, maar ook nog eens goed voor de portemonnee. De gemeente die met hun ambtenaren de meeste energie wisten te besparen, werd uitgeroepen tot winnaar van de Energy Battle.

Succesvolle energiebesparingsactie

fgelopen jaren deden meer dan 60  overheden (gemeenten en waterschappen) mee. Zi wisten  gezamenlijk meer dan 2.000 ambtenaren te mobiliseren om actief deel te nemen aan de Energy Battle. Samen bespaarden zij  in totaal 16% op elektra en 14% op gas, omgerekend goed voor ruim 1.000 ton minder CO2-uitstoot. De Energy Battle werd het vaakst gewonnen door de gemeente Nijmegen (3 keer). Gemeente Heemstede deed het vaakst mee (5 keer). De gemeente won de Battle één keer en eindige driemaal in de top 3.

In de gesprekken met onze leden merken we dat de Energy Battle enorm wordt gewaardeerd. De evaluatie toont echter aan dat het per jaar steeds moeilijker wordt voor de deelnemende organisaties om verschillende teams van ambtenaren beschikbaar te stellen voor deze energiebesparingswedstrijd. Naar aanleiding van deze terugkoppeling werd besloten de Energy Battle te vereenvoudigen. De focus van de battle werd gelegd op het maatschappelijk vastgoed van de overheid. Voor het vernieuwde format bleek onvoldoende animo. Daarop heeft Klimaatverbond Nederland besloten te stoppen met de organisatie van de Energy Battle.

Uw mening telt!

Nu Klimaatverbond Nederland stopt met de organisatie van de Energy Battle ligt de focus op het ontwikkelen van nieuwe programma’s rondom energiebesparing. Om daar de juiste vorm en inhoud aan te geven, is de input van onze leden enorm belangrijk. Uw mening telt!

Wij verzoeken u 6 korte vragen hierover te beantwoorden via deze link of onderstaande button. Het vergt circa 5 minuten van uw tijd.


Concept Energy Battle overgenomen door partners

Dat Klimaatverbond Nederland stopt met het organiseren van de Energy Battle, wil niet zeggen dat het concept verloren gaat. Het concept wordt overgenomen door onze technische partner Shifft in samenwerking met communicatieadviseur Nienke Trap. Zij zetten gedragsinterventies in om duurzaam gedrag te stimuleren. Samen bieden ze een nieuwe variant op de energiebesparingswedstrijd aan. Met behulp van de slimme meter krijgt u inzicht in uw eigen energieverbruik. Wilt u graag meer energie besparen met uw gemeentelijke organisatie? Mail dan uw interesse naar: nienke@richtingduurzaamheid.nl


Energiebesparingsactie Warmetruiendag

Wist u dat Warmetruiendag ook door Klimaatverbond Nederland wordt georganiseerd? Jaarlijks doen 200.000 mensen van overheden, onderwijsinstellingen, bedrijven, winkels, sportverenigingen en meer organisaties mee aan deze landelijke actie, waarbij men de thermostaat minimaal 1 graad lager zet om per graad 6% CO2-uitstoot te besparen. Jezelf goed warm houden kan immers ook door een extra warme trui aan te trekken. Dat is goed voor het klimaat én goed voor de portemonnee.

Noteert u in uw agenda: vrijdag 7 februari, Warmetruiendag 2020.